Onko tapahtuman onnistuminen säästä kiinni?

Tapahtumia aletaan yleensä suunnitella jo kuukausia, joskus jopa vuosi ennen varsinaista tapahtumapäivää. Tästä syystä päivää on mahdotonta valita sen mukaan, millainen sää mahdollisesti tulee olemaan. Vaikka kaikki osapuolet, niin tapahtuman järjestäjä, esiintyjät kuin myös tapahtuman asiakkaat toivovat tietysti sään olevan suosiollinen, tulee sateeseen kuitenkin varautua. Sääolot myös vaihtelevat Suomessa suuresti, joten vaikka päivällä oltaisiin aurinkoisessa ja lämpimässä säässä, saatetaan illalla ja yöllä käydä jopa lähellä nollaa.

Miten huonoon säähän voi varautua?

Hyvä tapahtumanjärjestäjä ottaa erilaiset sääolot huomioon. Mitä lähemmäs tapahtumaa tullaan, sitä tarkempia säätietoja on mahdollista saada. Lämpötiloja sekä mahdollisia sademääriä voi seurata ennakkoon ja tehdä vielä pieniä muutoksia, mutta suuremmat rakenteet täytyy suunnitella jo hyvissä ajoin.

Tapahtuman järjestäjän kannattaa miettiä, onko sisätiloja mahdollista hyödyntää. Onko tapahtumapaikalla valmiita rakennuksia tai voidaanko pystyttää vaikka laajempia telttoja tai kevytrakenteisia sisätiloja esimerkiksi henkilökuntaa sekä tavaroiden varastointia silmällä pitäen. Erilaisia katoksia on suhteellisen helppo rakentaa lyhyelläkin aikataululla.

Turvallisuus ennen kaikkea

Tapahtumaa järjestettäessä erityisen tärkeää on huolehtia kaikkien osallistujien sekä esiintyjien turvallisuudesta. Viime vuosina olemme nähneet, miten myrskyt ja rankkasateet ovat saaneet melkoista tuhoa aikaan, riepotelleet festarikansan telttoja ja raekuurot rikkoneet ikkunoita. Kannattaakin miettiä, miten tällaisiin huonosti ennakoitavissa oleviin rajuihin sääilmiöihin voitaisiin paremmin varautua. Sää voi vaikuttaa myös esiintyjien viihtyvyyteen ja turvallisuuteen. Kuljetuksia voidaan joutua suunnittelemaan uudestaan, jos lavalle kulkeminen on sateen vuoksi mutaista ja auton renkaita upottavaa nurmikenttää pitkin hankalaa. Myös esiintymislava voi olla sään vuoksi erittäin liukas.

Turvallisuuteen vaikuttaa myös sateenvarjojen käyttö. Yleensä suurissa tapahtumissa niiden käyttö on kiellettyä, mutta käytännössä hankalaa täyin estää. Järjestäjän kannattaakin varautua pisteillä, joista tapahtumaan osallistujat voivat edullisesti hankkia itselleen sadeviittoja. Lisäksi pyyhkeiden ja istuma-alustojen myyminen festareilla ei ole lainkaan hassumpi ajatus. Ne ovat monikäyttöisyydessään etenkin huonon ilman pelastus. Myös erilaisten vaatteiden myynti on yleensä suurempaa huonolla säällä.

Hauskaa säästä huolimatta

Vaikka koko kolmipäiväisen tapahtuman ajan sataisi, on kaikkien asenteista kiinni, miten tapahtuma onnistuu. Jos fiilis on hyvä niin järjestäjien keskuudessa kuin katsomon puolella ja esiintymislavallakin, ei Suomen kesäsade paljoa haittaa. Varautua voi lähes kaikkeen, mutta vasta kun tilanteen näkee, voi tietää miten ennakoinnissa lopulta onnistuttiin.

Säätä ei kannata murehtia liikaa vaan luottaa siihen, että tapahtuma kantaa itsessään huonompienkin olosuhteiden yli. Ja yleensä ne yleisönkin parhaat muistot ovat tapahtumista, joista ei ihan täysin ilman kommelluksia selvitty. Mitä olisivatkaan festarit ilman kosteaa makuupussia ja teltan pystytysongelmia kovan tuulen vuoksi. Tai kuka muistaisi tapahtumaa, jossa ei kuljettu sukat märkinä ja syöty kylmää makkaraa kun nuotio ei sateen takia ottanut syttyäkseen. Suomen sää on mitä on, mutta festareilla viihdytään siitä huolimatta kesästä toiseen.