Kuinka koronavirus vaikuttaa tapahtumien järjestämiseen?

Vielä uuden vuosikymmenen vaihteessa ajatuskin maailmanlaajuisesta pandemiasta olisi kuulostanut mielenvikaisten hulluttelulta, ja kaikki moista ennustavat olisi leimattu sekopäisiksi. Vain harva olisi voinut kuvitella, että vain muutamaa kuukautta hurjien uudenvuoden ilotteluiden jälkeen koittaisi aika, jota kukaan ei hevillä unohtaisi.

Kun ensimmäiset uutiset Aasiassa vauhdilla leviävästä viruksesta alkoivat kantautua maailmalle, ei se vielä huolestuttanut juurikaan ketään. Tapahtumien järjestäjät jatkoivat suunnitteluaan ikään kuin mikään ei voisi mennä pieleen. Ihmiset pelasivat Unibet vedonlyöntiä tavalliseen tapaansa. Kuten sanotaan, poissa silmistä, poissa mielestä. Kuitenkin näistä ensimmäisistä ikävistä uutisista ei mennyt kuin viikkoja kun eri puolilta Eurooppaa alkoi kantautua ikäviä uutisia viruksen aiheuttamista sairastumisista ja jopa kuolemista. Tästä puolestaan ei mennyt kun päiviä kun päädyttiin siihen tilanteeseen, että lähes koko Eurooppa oli infektoitunut ja pahimmilla alueilla nähtiin jopa tuhansia kuolemia päivässä. Globalisaatio kääntyi hetkessä maailmaa vastaan. Eurooppa ajautui sekasortoon vain muutamissa viikoissa ja oltiin sellaisessa myllerryksessä, ettei vastaavaa oltu nähty sitten sota-aikojen.

Pandemia vaikuttaa myös suomalaisiin tapahtumiin

Kylmä ja kolkko pohjola on tottunut siihen, että olemme yleensä turvassa lähes kaikelta. Monetkaan virukset eivät nauti kylmästä ja pimeästä, joten yleensä ne ovat riehuneet ja levinneet lämpimämmille alueilla. Koronavirus on kuitenkin erilainen. Se levisi ensimmäisten maiden joukossa juuri Suomeen, jolloin maassamme joudutiin aivan ennennäkemättömän tilanteen eteen. Koska aikaisemmin ei Suomessa oltu jouduttu ottamaan käyttöön poikkeuslakia, mutta koronaviruksen pakottamana hallitus teki historiallisen päätöksen maaliskuussa 2020. Kun tämäkään ei saanut tautipesäkettä eli pääkaupunkia kuriin, hallitus joutui tekemään myös jotakin muuta ennennäkemätöntä: Uusimaa eristettiin muusta Suomesta.

Miten tämä kaikki on vaikuttanut tapahtumayrittäjiin?

Poikkeustilan aikana useat yritykset ovat menneet konkurssiin ja monet suuretkin festivaalit ovat joutuneet sulkemaan lipunmyyntinsä. Suuria ja odotettuja keikkoja on jouduttu peruuttamaan ja tämä on näkynyt huomattavana tappiona paitsi tapahtuman järjestäjien, myös kaikkien tapahtumien avulla elantonsa saavien kukkarossa. Esimerkiksi jäätelömyyjät ja festariruokakioskit tahkoavat yleensä koko vuoden tuotot kesän aikana, mutta nyt kassasaldo näyttää nollaa ja tapahtumien järjestäminen on epätodennäköistä. Monipienyrittäjä on saanut takkiinsa sellaisella tavalla, että tästä nouseminen tulee varmasti ottamaan aikansa koko maailmalta.